Operný benefičný galakoncert v Kežmarku pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky

Dátum: 25.08.2014 | Kategória: Rôzne | Komentáre: 0 | Zobrazení: 1635
Get the Flash Player to see this player.

Opera Slovakia, o.z. pozýva na Operný benefičný galakoncert, ktorý sa uskutoční 30. augusta v Kežmarku. Na koncerte vystúpia talentovaní začínajúci operní speváci, ako aj hostia známi z medzinárodnej opernej scény Jana Kurucová, rodáčka od Kežmarku a v súčasnosti sólistka Deutsche Oper Berlin, a Peter Berger. Účinkovanie prisľúbila aj bývalá dlhoročná sólistka košickej opery Emília Csémy. Výťažok z koncertu bude venovaný na vytvorenie prvého Denného centra pre deti s viacnásobným postihnutím z Liptova a okolia.

 

Koncert sa uskutoční pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky.

 

Portál Opera Slovakia oslavuje tretie výročie od svojho založenia. Pri tejto príležitosti sa dňa 30. augusta 2014 o 17. hodine uskutoční Operný galakoncert v Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku s vynikajúcim speváckym obsadením. Kostol bol ako kultúrna pamiatka v rámci zápisu súboru Drevených chrámov v slovenskej časti Karpatského oblúka zaradený do zoznamu UNESCO v roku 2008. Región Kežmarku ponúka aj zaujímavé kultúrno-spoločenské zážitky pre záujemcov o ľudovú kultúru, kultúrne pamiatky či turistiku.

 

Program koncertu bude pozostávať z diel majstrov svetovej opernej literatúry v speváckom obsadení zloženom z viacerých generácií: bývalá dlhoročná stálica košickej opernej scény, sopranistka Emília Csémy, Marianna Hochelová – soprán, Judita Andelová – mezzosoprán (študentka), Martin Kovács – barytón (študent) a Matej Rendoš – detský soprán. Pozvanie prijali aj vzácni hostia z medzinárodnej opernej scény. Obaja pochádzajú z východného Slovenska: mezzosopranistka Jana Kurucová z obce Tvarožná pri Kežmarku je v súčasnosti sólistkou Deutsche Oper Berlin a Košičan tenorista Peter Berger úspešne účinkuje na viacerých zahraničných operných javiskách. Na klavíri bude sprevádzať známa klaviristka Júlia Grejtáková.

 

Generálnym partnerom operného benefičného koncertu v Kežmarku je finančná spoločnosť DELUVIS, ktorá zriadila FOND POMOCI DELUVIS ako nástroj vyjadrujúci jej politiku filantropie. V rámci tejto myšlienky má spoločnosť za sebou úspešný pilotný projekt v podobe Charitatívneho koncertu, ktorý sa konal 22. júna 2014 v evanjelickom kostole v Martine. Mediálnym partnerom tohto podujatia sa stal portál Opera Slovakia. Výťažok z koncertu bol venovaný Stredisku Evanjelickej DIAKONIE – Domu Dobrého Pastiera v Sučanoch.

 

Beneficientom pomoci, teda finančných prostriedkov vyzbieraných od sponzorov podujatia a od návštevníkov koncertu v Kežmarku, bude občianske združenie Nezábudka Liptovský Hrádok, ktoré sa v regióne Liptova venuje deťom s viacnásobným postihnutím. Výťažok bude venovaný na zriadenie prvého Denného centra v regióne Liptova. Tento zámer je súčasťou dlhodobého projektu s cieľom do piatich rokov vybudovať Centrum komplexnej špeciálnopedagogickej starostlivosti o ľudí s viacnásobným postihnutím. Zabezpečí sa tak pre nich komplexná starostlivosť a pomoc ich rodinám prevenciou, diagnostikou, poradenstvom, rehabilitáciou, edukáciou, či dennou špeciálnopedagogickou starostlivosťou.

www.nezabudka-lh.sk

 

Ľudovít Vongrej

,,Tento koncert sme sa rozhodli usporiadať na východe nielen kvôli tomu, že iniciatíva vyšla od umelcov z tejto časti Slovenska, ale aj preto, aby sa operné umenie šírilo do viacerých regiónov našej krajiny. Keďže portál www.operaslovakia.sk sledujú aj zahraniční čitatelia, usporiadaním koncertu v nádhernom Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole z konca 18. storočia, ktorý je zapísaný aj v zozname UNESCO, vidím príležitosť na spoznanie pozoruhodných kútov Slovenska. Koncertom vyvrcholia symbolické oslavy tretieho výročia spustenia portálu Opera Slovakia, ktorých súčasťou bol aj úspešný koncert mladých slovenských operných talentov v Skanzene ľudovej dediny v Starom Klíži. Okrem toho pri tejto príležitosti Opera Slovakia spúšťa nový web.

Na koncert v Kežmarku sme pozvali prevažne spevákov z východného Slovenska, aby sme predstavili osobnosti tohto regiónu. Najbližšie ku Kežmarku má vynikajúca speváčka medzinárodnej opernej scény, rodáčka z Tvarožnej pri Kežmarku Jana Kurucová. Som nesmierne rád, že pozvanie prijala okrem iného aj kvôli tomu, že v regióne svojho rodiska vystúpi po prvý raz. Rovnako som vďačný aj ostatným spevákom, pretože som presvedčený, že do Kežmarku prinesú kvalitné operné umenie.

Výťažok poslúži na dobrú vec a verím, že aj prostredníctvom operného koncertu pomôžeme postihnutým detičkám na Liptove. Teší ma, že na koncerte spolupracujeme so spoločnosťou DELUVIS, ktorá zriadila FOND POMOCI DELUVIS, ktorým chce pomáhať núdznym najmä v slabších regiónoch Slovenska.

Pre našu organizáciu je zároveň veľkou cťou, že záštitu nad koncertom prevzal prezident SR. “

 

Organizátor podujatia je občianske združenie Opera Slovakia

Hlavným cieľom občianskeho združenia Opera Slovakia je podpora šírenia slovenskej opernej kultúry na Slovensku a v zahraničí s presahom do iných žánrov klasickej hudby.

Opera Slovakia je na Slovensku jediný spravodajsko - publicistický operný portál občianskeho združenia Opera Slovakia monitorujúci kompletný operný život na Slovensku s presahom do zahraničia. Počas trojročného fungovania sa stal navštevovaným a rešpektovaným médiom v odborných a laických kruhoch. Prináša ucelené operné spravodajstvo a publicistiku, zaznamenal pozoruhodnú návštevnosť a stal sa mediálnym partnerom všetkých slovenských operných divadiel a profesionálnych hudobných inštitúcií. Okrem domácich čitateľov je monitorovaný aj zahraničnými čitateľmi, inštitúciami a organizáciami, ktoré sledujú kompletný operný život na Slovensku.

 

Vstupné na koncert je symbolických 5 €.

Predaj vstupeniek pred koncertom priamo v kostole

Bližšie informácie na: redakcia@operaslovakia.sk, alebo na tel.č. 0907818876

 

www.operaslovakia.sk

www.deluvis.sk

www.nezabudka-lh.sk

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej, šéfredaktor OS 

Redakcia Opera Slovakia 

Bratislava 17.8.2014

Bližšie informácie získate na: tel. č. +421907818876 

email: redakcia@operaslovakia.sk 

www.operaslovakia.sk

Komentáre k článku

Momentálne nebol pridaný žiadny komentár k tomuto príspevku. Buďte prvý!

Meno:
Text:
Predvádzajúci mesiac marec 2024 Nasledujúci mesiac  
po ut st št pi so ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

25.05.2018: Ochrana osobných údajov
Mesto Liptovský Hrádok, v súlade s Koncepciou rozvoja informačných systémov pre mesto Liptovský Hrádok, v roku 2008 vytvorilo podmienky pre fungovanie internetovej Televízie Liptovský Hrádok, ktorá je súčasťou mestskej informačnej siete pre občanov a návštevníkov mesta. TV Liptovský Hrádok je vytvorená za účelom publikovania videoreportáží, oznamov a informácií: - zo života samosprávy, - z oblasti kultúry, osvety a športu, - z oblasti ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov. Právnym základom k spracúvaniu osobných údajov občanov v TV Liptovský Hrádok sú v zmysle čl. 6 bod 1 GDPR udalosti: - keď spracúvanie je nevyhnutné na splnenie úlohy realizovanej vo verejnom záujme. - keď spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na ochranu života, zdravia alebo majetku občanov, - keď spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na účel oprávnených záujmov prevádzkovateľa. Mesto Liptovský Hrádok má implementované povinnosti prevádzkovateľa informačných systémov osobných údajov viď https://www.liptovskyhradok.sk/ochrana-osobnych-udajov.html


Partneri

mesto Liptovský Hrádok

creativesolution.eu © 2009