Pozitívne ovplyvnenie dopravnej nehodovosti

Dátum: 06.10.2009 | Kategória: Bezpečnosť | Komentáre: 0 | Zobrazení: 3468

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši

Vážení spoluobčania,

každý deň dochádza na našich cestách k vážnym dopravným nehodám. Ich obeťami bývajú aj chodci a cyklisti. Príčinou mnohých nehôd je nedostatočná viditeľnosť týchto účastníkov cestnej premávky. „Vidieť a byť videný“ je základné pravidlo bezpečnosti na cestách. Pri zníženej viditeľnosti to platí dvojnásobne. Vodiči, ktorí zranili chodca, príp. cyklistu sa zhodujú na tom, že ho nevideli vôbec, alebo spozorovali príliš neskoro.

Od 1. februára 2009 je účinný zákon NR SR č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Tento zákon ukladá chodcom a cyklistom povinnosť zviditeľniť sa za zníženej viditeľnosti reflexnými doplnkami, ktoré zvyšujú svetelný kontrast voči pozadiu a predlžujú tak vzdialenosť, na akú môže vodič chodca alebo cyklistu spozorovať.

Za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky, alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Za porušenie tejto povinnosti je možné uložiť pokutu 30 € (903,78,-Sk).

Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky, alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Za porušenie tejto povinnosti je možné uložiť pokutu 30 € (903,78,-Sk).

Okrem povinnosti nosiť reflexné doplnky, zákon ukladá pre cyklistu aj povinnosť počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci. Za porušenie tejto povinnosti je možné uložiť pokutu 10 € (301,26,-Sk).

Predchádzajme tomu, aby dopravná nehoda zmenila v zlomku sekundy Váš život a životy Vašich blízkych. Chce to len málo – pripnúť si reflexný pás na rukáv, alebo nalepiť reflexnú samolepku na podrážky topánok, bicykel, prilbu, tašku, či detský košík. Verte, aj takéto maličkosti dokážu zabrániť tragédii.



Riaditeľ okresného riaditeľstva PZ

pplk. PhDr. Jozef Mada, v.r.

Komentáre k článku

Momentálne nebol pridaný žiadny komentár k tomuto príspevku. Buďte prvý!

Meno:
Text:
Predvádzajúci mesiac apríl 2024 Nasledujúci mesiac  
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Novinky

25.05.2018: Ochrana osobných údajov
Mesto Liptovský Hrádok, v súlade s Koncepciou rozvoja informačných systémov pre mesto Liptovský Hrádok, v roku 2008 vytvorilo podmienky pre fungovanie internetovej Televízie Liptovský Hrádok, ktorá je súčasťou mestskej informačnej siete pre občanov a návštevníkov mesta. TV Liptovský Hrádok je vytvorená za účelom publikovania videoreportáží, oznamov a informácií: - zo života samosprávy, - z oblasti kultúry, osvety a športu, - z oblasti ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov. Právnym základom k spracúvaniu osobných údajov občanov v TV Liptovský Hrádok sú v zmysle čl. 6 bod 1 GDPR udalosti: - keď spracúvanie je nevyhnutné na splnenie úlohy realizovanej vo verejnom záujme. - keď spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na ochranu života, zdravia alebo majetku občanov, - keď spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na účel oprávnených záujmov prevádzkovateľa. Mesto Liptovský Hrádok má implementované povinnosti prevádzkovateľa informačných systémov osobných údajov viď https://www.liptovskyhradok.sk/ochrana-osobnych-udajov.html


Partneri

mesto Liptovský Hrádok

creativesolution.eu © 2009