Bagrovanie v rieke Belá

Dátum: 06.09.2018 | Kategória: Životné prostredie | Komentáre: 4 | Zobrazení: 2190

Tatranská riečka Belá svojou dravosťou, bohatstvom rýb či možnosťami raftovania je považovaná za najkrajšiu a najnavštevovanejšiu slovenskú rieku. Po júlovej povodni sa pomaly spamätáva, ale názory na metódy jej revitalizácie sa značne líšia.

Komentáre k článku

#659, meno: Ing. Pavel Lukáč
Vážený pán Droppa. Ako väčšina Slovákov reprodukujete všetko, čo vám novinári a pán odborník na všetko - ozaj, v čom sa tento spasiteľ slovenskej prírody nevyzná? - narozprávajú.
No nájde sa jedna oblasť, do ktorej sa p. Baláž nevyjadruje ani ju nijako verejne nekritizuje - a to je stavba lanoviek v národných parkoch. Zdravé stromy necháme zožrať lykožrútom a v mene BEZZÁSAHOVOSTI pripravíme plochy na nové lanovky a zjazdovky. Ale to už p. vševedúci nekritizuje.
Neviete náhodou prečo? Že by to bol úmysel?
To len tak okrajom.
Chcel by som vás počuť, čo by ste hovorili, keby pri najbližšej povodni zobralo obidva mosty cez Belú.
Čokoľvek sa na Slovensku v prírode urobí, okamžite to ľudia negujú a označujú za devastáciu prírody. Ničnerobenie, alebo oslavovaná bezzásahovosť sa stali predmetom ochrany prírody.
Takže nám ostáva jediné - HOR SA SPAŤ DO JASKÝŇ.
#652, meno: martin droppa
Bol som sa prejsť hrádzou Belej od Peterského mosta pod železničný most. To, čo sa udialo a deje v réžii vodohospodárov na Belej, to už nemá obdoby! Je to neskutočne necitlivý a drastický zásah do celého toku rieky v území okolo Dovalova a L. Hrádku! Prirodzený riečny tok stratil svoju horskú a podhorskú dravosť. Z Belej sa stáva takmer stojatá žaburina so širokým a plytkým tokom. Takáto voda sa podľa mňa bude len prehrievať - a to určite negatívne ovplyvní faunu i flóru v nej. Áno - vodohospodári zničili Belú, jej biotop, akokoľvek sa nám pán Hok snaží vysvetliť, že sa nič nestalo. Pán Hok tvrdí, že pri prácach v koryte Belej mechanizmy idú len pod úroveň vody - nie do hĺbky. Asi ma klame zrak, ale vo videoreportáži je jasne, viditeľne (napr. v časoch 2:30 a 3:05) ponorený bager do hĺbky koryta! Doplním ešte, že počas žiadnych veľkých vôd na Belej a povodňových stavov nebola ohrozená hrádza ani pri Dovalove ani pri L. Hrádku, teda nebolo ohrozené obyvateľstvo, ich domy a pod. Výnimku tvoril krátky úsek podmytej hrádze na ľavom brehu tesne pod cestným mostom pri L. Hrádku (je na to aj archívny záber vo videoreportáži). Ešte dodám jednu, podľa mňa podstatnú vec: Nedávno som sa kochal pekným a zaujímavým aj poučným filmom o Belej z tvorivej dielne Erika Baláža. Po tom, čo sa teraz v réžii vodohospodárov na Belej deje, mám obavy, že Belá zaniká a nespamätá sa ani o tých desať rokov. Jednoducho už to nebude Belá taká, aká je zachytená vo filme E. Baláža. Bolo by vhodné, keby naša internetová televízia priniesla k tomuto problému aj pokračovanie, v ktorom by oslovila aj E. Baláža a ďalších znalcov nášho životného a prírodného prostredia. Názory platených bagristov ľudí nezaujímajú.
#651, meno: peterlabos
blít...
#650, meno: OI
... tie \"neskutocne potrebne\" vodne elektrarne na Vahu povolil kto prosim? S nemim uzasom som bol sokovany a neveril som vlastnym ociam co sa spravilo s Vahom pri kyselke. Znicil sa tok Vahu a voda tam stoji. O par metrov dalej je dalsia a dalej daslia \"neskutocne potrebna\" elektraren. Potrebna je pre koho prosim? Pre prijemcu europskych penazi? Slovom pre dvoch troch Bratislavcanov, ktori si tieto posrate europske peniaze vybavili? Co biotop, ktory tam bol. Co zdvihnuta spodna voda? Co ryby, ktore tu storocia brazdili a migrovali dravu rieku?
Chce se mi zvracet.

Meno:
Text:
Predvádzajúci mesiac marec 2024 Nasledujúci mesiac  
po ut st št pi so ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

25.05.2018: Ochrana osobných údajov
Mesto Liptovský Hrádok, v súlade s Koncepciou rozvoja informačných systémov pre mesto Liptovský Hrádok, v roku 2008 vytvorilo podmienky pre fungovanie internetovej Televízie Liptovský Hrádok, ktorá je súčasťou mestskej informačnej siete pre občanov a návštevníkov mesta. TV Liptovský Hrádok je vytvorená za účelom publikovania videoreportáží, oznamov a informácií: - zo života samosprávy, - z oblasti kultúry, osvety a športu, - z oblasti ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov. Právnym základom k spracúvaniu osobných údajov občanov v TV Liptovský Hrádok sú v zmysle čl. 6 bod 1 GDPR udalosti: - keď spracúvanie je nevyhnutné na splnenie úlohy realizovanej vo verejnom záujme. - keď spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na ochranu života, zdravia alebo majetku občanov, - keď spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na účel oprávnených záujmov prevádzkovateľa. Mesto Liptovský Hrádok má implementované povinnosti prevádzkovateľa informačných systémov osobných údajov viď https://www.liptovskyhradok.sk/ochrana-osobnych-udajov.html


Partneri

mesto Liptovský Hrádok

creativesolution.eu © 2009