"Spaľovňa" odpadov - zámer a stanovisko mesta

Dátum: 30.01.2015 | Kategória: Samospráva | Komentáre: 8 | Zobrazení: 3191

Zámer spoločnosti EKOPLAZMA vybudovať zariadenie na vysokoteplotné spracovanie odpadu v tesnej blízkosti Liptovského Hrádku vyvolal vlnu nevôle obyvateľov mesta. Zámer je v štádiu hodnotenia a pripomienkovania. V príspevku je prezentované stanovisko mesta k tomuto zámeru.

Komentáre k článku

#546, meno: Ján Kazár
Určite ujo A nič necenzuroval a po, ako aj pred verejným hovorom \"pustil\" vo fóre všetky príspevky. Pán Števček, prídte si to na mestský úrad overiť, ujo A vám ukáže admin časť fóra. Ak neprídete, tak už netvrdte neoverené informácie...
#545, meno: Juraj Števček
Uverejňujem moju raskciu na výzvu p. Droppu na forume , lebo možno to tam nebude.
Neviem ako to pán Droppa myslíte zrealizovať .
Momentálne Vaše nápady sú tak povediac ďaleko od skutočnej reality a zaváňajú takou aktivistickou formou ktorú som poznal z minulosti . Vlastne to platí v každom režime . Už viem ako Vám to zdvihne adrenalín a napíšete ďalší 1000 slovný príspevok.

Ale fakt je taký , že pán Simančík a podobní sú odborníci v inej oblasti techniky ako je spaľovanie, či splyňovanie . Dôležité je niekoľko vecí ktorým rozumejú skutoční odborníci , ku ktorým ja síce mám ešte dosť ďaleko ale dovolím si tvrdiť , že zo všetkých čo tu prispievate to mám asi najbližšie a viem o čo tu asi ide.

Bolo potrebné riešiť najmä nasledovné otázky :

1. Do podrobností sa oboznámiť s technologickým procesom . Hlavne je potrebné poznať všetky emisie do životného prostredia - vzduch , voda , pôda , fauna, flóra a podobne , ktoré tu boli popísané len slovne a kvantitatívne vyjadrenia nie sú dané ani náznakom. Dal som tu na forume 20 otázok , ktoré neboli zodpovedané .

2. Stanoviť plochu zasiahnutého územia .

3. Presne stanoviť na základe týchto emisií aj hraničné hodnoty pre dané územie , ktoré sa v sumáre s inými prispievateľmi a s inými technologiami v danom okolí nesmú prekročiť .

4. Na základe uvedených hodnôt treba odporučiť maximálne množstvo odpadu ktoré je možné v tejto lokalite spracovať .

5. Stanoviť bezpečnostné riziká a ich vplyv na okolie.

6. Porovnať toto s projektovými parametrami investičného zámeru .

7. Potom dať odporúčanie alebo stanoviská pre investorov.

Možné sú ešte aj iné cesty . Toto sa malo diať na začiatku . Nestalo sa .
Primátor na zhromaždení hovoril , že zostavil komisiu \"odborníkov \" na jednanie s investorom . Nedopátral som sa k tomu , kto bol v tejto komisii. Isto to boli \" v problematike zdatní \" ľudia , ktorým verí . Má táto komisia vypracované nejaké správy z jednaní alebo nie ? . Kde sú ? Zverejniť ich treba aby sme si urobili obraz .
Kdesi tu bolo spomínané že každého jednania sa zúčastnila pracovníčka úradu ŽP v L. Mikuláši . Tak napr. ing. Kufčáková z úradu ochrany ovzdušia v LM o problematike ovzdušia je v tejto téme ako sa vraví \" doma \" . Mala by tam byť prítomná . Bola tam ? Nebola tam ? Podľa mňa ak by tam bola , tak by vedela usmerniť niekoho , kto chce projektovať . Ak tam bola a neurobila to , tak neviem .....

I keď mi je to nepríjemné , nemôžem sa ubrániť pocitu , že tu v štáte dánskom nie je niečo v poriadku .

Mňa osobne nepresvedčilo vyjadrenie p. Trégera kedy prisahal na zdravie svojich detí , že má v tejto oblasti čisté svedomie . Vyjadrenia pána , ktorý hovoril verejne o sľúbenom podiele na tejto stavbe si zaslúžia minimálne podať trestné oznámenie . Kto ho podá ? Ak máš p. Tréger čisté svedomie tak do toho teda a podaj ho . Lebo takto to ostane na Tebe. Nech vieme kto klame .

Tiež mi je čudné , že po takom búrlivom priebehu zhromaždenia boli pustené cenzúrou do fóruma len 2 v podstate primátorovi podporné alebo neutrálne príspevky .

Osobne som prekvapený konaním fy . Eko plazma , ktorí si najali nejakého slabo informovaného ing. Musila , a ktorý sa podujal robiť za peniaze zo seba hromozvod všetkých akcií v meste na zhromaždení . V inej branži , napr. pri ceste v Žiari n.H alebo na ul. Krížna v BA sa tomu hovorí aj ináč . Za peniaze môže toto robiť len človek v zúfalej situácii . Je mi ho úprimne ľúto . Ale Musil to musel asi urobiť lebo by nemusel mať za to prachy .

Takže ako hovorím je to čudné . A nebudem sa čudovať ak ani môj príspevok nebude uverejnený . Tak to radšej pošlem aj niekde inde , kde ho možno prečítajú . Lebo ujo A vie prečo to robí .
#544, meno: Ivo Vrbičan
Však vieš prečo rýpem (a to ešte veľmi konzervatívne definujem nepreukázané veci ako požadované na zverejnenie aby sa ukázala realita) a akú to má históriu. Ako Tréger a jeho podriadení odignorovali všetko, čo sa chybne pripravovalo a mohlo sa to napraviť. A keď to už Šupala totálne dokafral, tak s tým Tréger nič nespravil, naopak, nechal ho krútiť sa stále okolo investícií aj keď je odborný diletant. O ďalších zbabraných investíciách ako námestie a podobne sa nebudem rozpisovať, lebo sa ma priamo netýkajú. S tým, že samospráva je realtívne otvorená s výhradou pomerne silnej cenzúry, takže tá otvorenosť niekedy vyzerá ako servilita, sa dá čiastočne súhlasiť. Ale k veci Plazma: 9.5.2012 sa uskutočnilo stretnutie šéfov miest a obcí vo veci Plazma. Vieš v rámci otvorenosti zverejniť zápisnicu? Však ak je to tak, že sa mýlim v tom, že Tréger teraz veľmi hrubo klame svojim spoluobčanom, tak táto zápisnica to jednoznačne preukáže. Ja nemám problém sa následne na rovnakom mieste, ako som Trégera obvinil, mu ospravedlniť. Ale dovtedy trvám na tom, že vo veci Plazma pred občanmi utajuje históriu kauzy a klame o svojom počiatočnom postoji. A opäť zdôrazňujem, nezazlievam mu to, že aký má alebo mal názor, ten môže mať každý v rôznom čase a na základe rôznych vstupných informácií rôzny. Zazlievam mu to, že to utajuje. A na základe osobnej skúsenosti z podkokavského garádu viem, že je klamstvo jeho obľúbená pracovná metóda.
#542, meno: Ján Kazár
Ivo, ty si musíš vždy rypnúť do vedenia mesta. Nezazlievam ti to, máš na to právo, svoj názor a svoju pravdu. Ale, nie je to vždy tak, ako píšeš. Sme otvorená samospráva, ktorá berie do úvahy názory, postoje a návrhy občanov svojho mesta, negatívne i pozitívne, kritické i tie chválospevné. Takých samospráv je málo na Slovensku. Sme občania nášho mesta od svojho narodenia a bývame tu i so svojimi rodinami. A preto robíme všetko tak, aby sa nám tu všetkým bývalo čo možno najlepšie. Nielen počas nášho fungovania v samospráve mesta, ale i v budúcnosti. Netvrdím, že sme neomylní, ale všetko čo robíme, robíme s odbornou starostlivosťou, aby keď po nás príde riadiť samosprávu mladšia generácia, nemuseli \"všetko\" meniť tak, ako to vidíme v iných samosprávach, napr. v okresnom meste...
#540, meno: Ivo Vrbičan
Teraz sú to už len reči na záchranu kreditu vedenia mesta. Problém je totiž prioritne v procesných postupoch mestského úradu. Na jednej strane sa vybíja na nezmyselnom vyťažovaní drobných stavebníkov nezmyselnými papierovačkami na každú búdu, ktorého výsledkom je len zvyšovanie nákladov občanov, a na druhej strane si nevie zabezpečiť už od zárodku veľkých investícií odbornú oponentúru a dohľad nad reálnou odbornosťou riešení. Hlavne že je tam nejaká okrúhla pečiatka a vyžaduje neopodstatnene aj pečiatky na prkotiny. Pritom za posledných 25 rokov ktoré podnikám v stavebníctve, nepoznám prípad, žeby sa stala nejaká nehoda, alebo vážny problém investíciám, ktoré robili tzv. nepečiatkovaní. Vždy každú zrútenú stavbu projektoval autorizovaný statik, riadil autorizovaný stavbyvedúci a kontroloval autorizovaný stavebný dozor. Stavba aj tak spadla, keďže fyzika kašle na pečiatky - ona chce skutočnú odbornosť. Fyzikálne zákony sú totiž na rozdiel od politických nemenné a rovnako spravodlivé ku všetkým. A to je to, čo chýba nášmu (ale aj iným) miestnemu úradu. Od prvopočiatku odborný prístup a aktivitu bez spoliehania sa na papiere, ktoré znesú všetko a okrúhle pečiatky, ktoré zakryjú všetko. Aj totálnu blbosť. Existuje precedens, keď súd rozhodol, že stavba bola postavená staticky nebezpečne a neskôr ju bolo treba spevňovať, tak na vine bol odberateľ a previnil sa tým, že neprejavil dostatočnú odbornú starostlivosť pri preberaní, keď uveril autorizovanému statikovi, stavbyvedúcemu a stavebnému dozoru-teda trom okrúhlym pečiatkam, že to je tak dobre. To je prípad ako vyšitý na všetky doterajšie nepodarené investičné akcie mesta - okrem tej nebezpečnosti, aj keď s výhradou, lebo vlastne námestie sa spravilo nebezpečne a náklady na aké-také zabezpečenie tiež nešli z prostriedkov vinníka. Presne tak je to aj s touto spaľovňou. Keď vysvitlo, že primátor bol účastníkom prejednávaní investície, tak sa teraz obhajuje tým, že neprijal žiadne stanovisko. To má byť obhajoba? Však to je ten najväčší problém, že na to nevyjadril žiadny názor, ani si na to nedal spracovať žiadnu odbornú analýzu - keďže nie je odborník na všetko ani to od neho nikto neočakáva. A na základe nej neurobil žiadne včasné relevantné kroky či už za alebo proti alebo smerom k úprave riešenia. Pravda by sa ukázala, keby sa dostali na verejnosť zápisnice zo stretnutí investora s vedením MU. Dovtedy sú to len prázdne reči.
#539, meno: Juraj Chomut
Osobne to vidim tak, že skôr či neskôr nás odpadky zasypu. Plazmove spracovanie odpadu je veľmi šetrné k životnému prostrediu. Ty co to odmietaju tomu asi zle rozumeju, skúste sa popozerať po internete. Potom tu je druhá skupina ľudí, ty krtorí závidia a preto nedopraju. Tretia skupina ludi nema vkastny nazor a prijmu nazor vacsiny. Potom tu je stvrta skupina, to su ty ktorí maju rozum a myslia na buducnost nasich deti.
#538, meno: Martin Droppa
Som rád, že sa určite prvýkrát v histórii nášho mesta od novembra 1989 vo veľmi krátkom čase ihneď zjednotili názory obyvateľov mesta, našich volených a menovaných zástupcov liptovskohrádockej samosrávy a všetci spoločne a jednotne sme vyjadrili svoje rozhodné a zamietavé stanovisko k \"zámeru\" stavať \"plazmovú spaľovňu a či splyňovňu\" v tesnej blízkosti nášho mesta a j v blízkosti obce Podtureň. Som rád, že my - občania SR a obyvatelia LH sme podporili zamietavé stanovisko k tomuto \"zámeru\" zo strany ako našej samosprávy, tak aj samosprávy ibce Podtureň. Rád som aj tomu, že rozhodné nie \"zámeru\" deklarovala aj liptovskomikulášska samospráva. Prial by som si, aby sme všetci boli takto jednotní aj v iných záležitostiach a veciach, týkajúcich sa nášho spoločného života v našom spoločnom meste a v jeho prekrásnom a hodnotnom pírodnom okolí. Len tak ďalej - občania!
#537, meno: Daniela Ábelová
Som rada, že aj na mestskom úrade majú zdravý názor.

Meno:
Text:
Predvádzajúci mesiac apríl 2024 Nasledujúci mesiac  
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Novinky

25.05.2018: Ochrana osobných údajov
Mesto Liptovský Hrádok, v súlade s Koncepciou rozvoja informačných systémov pre mesto Liptovský Hrádok, v roku 2008 vytvorilo podmienky pre fungovanie internetovej Televízie Liptovský Hrádok, ktorá je súčasťou mestskej informačnej siete pre občanov a návštevníkov mesta. TV Liptovský Hrádok je vytvorená za účelom publikovania videoreportáží, oznamov a informácií: - zo života samosprávy, - z oblasti kultúry, osvety a športu, - z oblasti ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov. Právnym základom k spracúvaniu osobných údajov občanov v TV Liptovský Hrádok sú v zmysle čl. 6 bod 1 GDPR udalosti: - keď spracúvanie je nevyhnutné na splnenie úlohy realizovanej vo verejnom záujme. - keď spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na ochranu života, zdravia alebo majetku občanov, - keď spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na účel oprávnených záujmov prevádzkovateľa. Mesto Liptovský Hrádok má implementované povinnosti prevádzkovateľa informačných systémov osobných údajov viď https://www.liptovskyhradok.sk/ochrana-osobnych-udajov.html


Partneri

mesto Liptovský Hrádok

creativesolution.eu © 2009